Jesienny placek ze śliwkami, Ciasta
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Czarna Oliwka - serwis kulinarny kuchnia.o2.pl. Przepisy kulinarne, świetne recepty - wino, dania, posiłki, kawa, alkohole, warzywa, o...
Strona 1 z 2
E-mail 1GB
Komunikator
Tlenofon
Strona główna
Felietony
Przepisy
Dania główne
Zupy
Drób
Ryby
Dania bezmięsne
Pizza i włoskie
Na grillu
Sałatki i jarzyny
Sosy
Ciasta i desery
Napoje
Alkohole
Inne
Przepisy na grilla
Czas na ogórki!
Jesienny placek ze śliwkami
Autor:
Maya
Data publikacji:
2004-09-04 12:20:16
Porcje:
?
Koszt:
12 zł
Trudność:
prosty
Czas:
120 min.
Kaloryczność:
?
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek.
Ciasto:
- 25 dag mąki (prawie 1,5 szklanki),
- 5 łyżek cukru pudru,
- 12 dag masła,
- 1 jajko,
- pół łyżeczki startej skórki cytryny,
- szczypta soli.
Lokale
Forum kulinarne
Polewa:
- 4 jajka,
- pół szklanki mleka,
- ćwierć szklanki śmietanki,
- 2 łyżki śliwowicy (*),
- cukier waniliowy,
- 4 łyżki cukru kryształu.
Wpisz e-mail i wciśnij OK.
OK
Jak przyrządzić?
Zagnieść ciasto z podanych składników i włożyć je na godzinę do lodówki. Śliwki
poprzecinać na połówki i wyjąć pestki. Przygotować polewę: jajka wymieszać z
mlekiem, śmietanką, cukrem waniliowym, 2 łyżkami cukru i 1 łyżką śliwowicy.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dużą okrągłą formę, polać polewą i wstawić do
wcześniej rozgrzanego do 220 st.C piekarnika na 15 minut. Gdy polewa zacznie się
ścinać, wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim połówki śliwek. Pierwsza warstwa
śliwek powinna być ułożona skórkami do dołu. Ponownie wstawić do piekarnika i
piec ok. 30 minut. Z reszty śliwowicy (1 łyżka)i cukru (2 łyżki) ugotować syrop i
posmarować nim upieczony placek.
Potrzebne przybory:
Najlepsza byłaby duża forma do tart, dość płaska, z karbowanym brzegiem, ale
może być też duża okrągła blacha lub tortownica.
Uwagi:
* Śliwowicę można ewentualnie zastąpić jakąś dobrą wódką czystą, można też
całkowicie zrezygnować z alkoholu w tym cieście, a końcowy syrop ugotować z 1
łyżki wody i 2 łyżek cukru, też jest pyszne. Jednak ze śliwowicą jest.
Wasze komentarze...
goska
2004-09-10 09:46:24
To też jest druga warstwa śliwek?Jeżeli tak,to gdzie,bo przepis brzmi
pysznie...?
Maya
2004-09-15 23:39:03
W przepisie jest 1 kg śliwek, to duuużo, zwłaszcza po wydrylowaniu, więc ja
zwykle układam 2 lub nawet 3 warstwy śliwek - jedna na drugiej, tak żeby
calkiem przykryły ciasto. Ta ostatnia warstwa może być skórkami do góry,
wtedy ładniej wygląda. Smakuje jeszcze pyszniej, zapewniam.
goska
2004-09-16 19:23:21
Dzięki!Zrobię w sobotę i napiszę jak wyszło.
ULA
2004-09-19 10:56:53
PRZEPRASZAM ALE NIE ROZUMIĘ Z TYMI WARSTWAMI ILE RAZY
PLACEK LĄDUJE W PIEKARNIKU I KIEDY JEST TA DRUGA I TRZECIA
WARSTWA???
Maya
2004-09-21 16:28:32
Ciasto z wylaną na nim polewą piecze się najpierw bez śliwek, jakieś 15
minut, potem wyjmuje się z piekarnika, układa na nim śliwki, a ponieważ jest
ich dużo to będą na pewno ze 2 warstwy tych śliwek, układa się je jedna na
drugiej. Potem razem z tymi sliwkami do piekarnika znowu, drugi i już ostatni
raz, na pół godzinki. A myślałam, że tak wszystko jasno i zrozumiale
opisałam...?
goska
2004-09-29 15:20:28
Przepraszam,że tak póżno piszę.Ciasto jest PYYYCHAAA!!!!
2005-08-28
Czarna Oliwka - serwis kulinarny kuchnia.o2.pl. Przepisy kulinarne, świetne recepty - wino, dania, posiłki, kawa, alkohole, warzywa, o...
Strona 2 z 2
© 1999-2005 o2.pl Sp. z o.o. (dawniej MediaOne Sp. z o.o.) Wszelkie prawa zastrzeżone.
O firmie
-
Reklama w o2.pl i Tlen.pl
-
Pomoc
2005-08-28
[ Pobierz całość w formacie PDF ]