Jajko na wiele sposobów, Coś dla zdrowia
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jajko na wiele sposobów który najzdrowszy?2012-10-18 15:19:00W polskiej kuchni jajka stanowiš podstawę wielu potraw. I trudno się temu dziwić - majš wysokš wartoć odżywczš i smakowš. Pełno w nich witamin i cennych składników mineralnych. Z jajek chętnie robimy jajecznice, omlety, podajemy na twardo, sadzone, po wiedeńsku. Tylko czy właciwie wiemy, w której postaci sš najzdrowsze?Mówi się, że jajko to symbol życia i zdrowia, i nie ma w tym przesady. To pokarm pełnowartociowy, zawierajšcy wszystkie podstawowe składniki odżywcze, potrzebne do budowy i regeneracji tkanek. W jajku znajdziemy witaminy z grupy B, a także A, D, E, K i PP. Jest w nim dobrze przyswajalne żelazo, fosfor, wapń. Jajko to niezbędny element zdrowej dietyi nie zawiera wielu kalorii; jedno ma ich około 80 tłumaczy Marta Grzempa, specjalista z Centrum Naturhouse w Bydgoszczy. Jednak, aby stwierdzić, w jakiej postaci jest najzdrowsze, musimy zaczšć od jego właciwoci i składu dodaje dietetyczka.Nie rezygnujmy z jajekBiałko jaja niemal w 90 proc. jest wodš. Pozostałe 9 proc. to cenne aminokwasy, a jedynie niepełny procent stanowiš węglowodany (glukoza), witaminy oraz sole mineralne. Ale żółtko to już prawdziwa bomba kaloryczna w 100 gramach jest aż 350 kalorii. Ponadto znajdujš się w nim tłuszcze, które stanowiš 60 proc. jego składu. Z tego aż 30 proc. to lecytyna, która z kolei rozbija tłuszcze i cholesterol na czšstki, w ten sposób zapobiegajšc przyczepianiu się ich do cian naczyń krwiononych mówi Marta Grzempa z Centrum Naturhouse.Jajko zawiera duże iloci cholesterolu, który jak zaznacza specjalistka jest niezbędny dzieciom do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego. Pamiętajmy natomiast, że w przypadku osób, które majš podwyższony poziom cholesterolu we krwi, konieczne jest ograniczenie się do 2-3 tygodniowo i zmiana jadłospisu na ten o niskiej zawartoci tłuszczów nasyconych. Całkowita rezygnacja z jajek w diecie podyktowana obawš przed miażdżycš lub nadwagš, to gruba przesada zaznacza Marta Grzempa.Takie sš najzdrowszeJajko przyrzšdzone na różne sposoby to wietna potrawa na niadanie. Na pierwsze miejsce wysuwa się jajko na twardo i po wiedeńsku podkrela dietetyczka. Powód? Przyrzšdza się je bez dodatków, dzięki czemu organizm trawi je krócej, sš więc lekkostrawne. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie gotowanie powoduje utratę cennych składników oraz doprowadza do reakcji siarki z żelazem, co skutkuje nieapetycznš i nieestetycznš zielonš warstwš osadzonš na żółtku.Aby otrzymać jajko na twardo, należy gotować je we wrzštku przez 8-10 minut; gotowane dłużej straci swój smak. Wczeniej warto wodę posolić, aby łatwiej można było obrać skorupkę. Z kolei jajko po wiedeńsku gotujemy we wrzštku przez 4 minuty, opłukujemy zimnš wodš, wydłubujemy ze skorupek i przekładamy do szklanego naczynia. Doprawiamy do smaku najlepiej wieżymi przyprawami i zmielonym pieprzem.Dietetyczka poleca najzdrowszš i najprostszš formę przyrzšdzania jajek prosto z wody, czyli w koszulkach. Najpierw należy zagotować wodę, najlepiej z dodatkiem octu, licia laurowego i ziela angielskiego. Do wrzštku wbijamy jajko i gotujemy przez 6 minut. Następnie wyławiamy i gotowe. Jajko z wody to wietny pomysł na smaczne i pożywne niadanie. Jedzmy je z pełnoziarnistym pieczywem, twarożkiem i warzywami.Nie przesadzaj z jajecznicšZnacznie mniej zdrowe sš jajka sadzone i jajecznica. Do ich przygotowania niestety potrzebny jest tłuszcz, najczęciej masło, które podnosi poziom cholesterolu we krwi mówi Marta Grzempa. Szkodzimy sobie jeszcze bardziej, gdy do popularnej jajecznicy wrzucamy tłusty boczek, kiełbasę i inne kaloryczne dodatki. Ale danie to można odchudzić, przygotowujšc je na niewielkiej iloci masła np. z pomidorami, fetš i wieżym szczypiorkiem. Niewiele kalorii będzie miała także jajecznica ze szpinakiem.Z kolei prawidłowo usmażone jajko sadzone powinno mieć cięte białko i półpłynne żółtko. Jeli jestemy miłonikami jajek w tej formie, warto przyprawić je wieżš pietruszkš, koperkiem albo szczypiorkiem i podawać z surówkš warzywnš oraz pieczywem pełnoziarnistym.Jajeczne bomby kaloryczneOstatnie miejsce zajmuje omlet mówi dietetyczka. Przyrzšdza się go z dodatkiem mški i tłuszczu, co bardzo podnosi kalorycznoć potrawy. Jeden omlet (bez dodatków), w zależnoci od wielkoci, może liczyć nawet 200 kalorii. Jeli chcesz go nieco odchudzić, sięgnij po mškę żytniš, a zamiast mleka pełnotłustego, wybierz to z mniejszš zawartociš tłuszczu. Najzdrowszy będzie omlet z dodatkiem warzyw, białego sera, gotowanego kurczaka czy indyka. Ważne, aby dodatki były zdrowe i niskokaloryczne.Wród najmniej zdrowych sposobów przyrzšdzania jajek znajduje się także, uwielbiany zwłaszcza przez dzieci, kogel-mogel czyli żółtka utarte z cukrem. Pamiętajmy jednak, że kalorycznoć jajek to jedno, a dodatki, które z nimi podajemy, to drugie. Jeli uwielbiamy jajka sadzone, jajecznicę czy omlety, dbajmy o to, aby produkty, które z nimi łšczymy, były zdrowe, niskokaloryczne i pożywne.Ewa Podsiadły-Natorska
[ Pobierz całość w formacie PDF ]