Jak zrobić bigos, KUCHNIA-ZIOŁA-GOTOWANIE, Jak to zrobić
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jak zrobić bigos?
Potrawa czasochłonna, ale genialna w swojej prostocie. Już Adam
Mickiewicz doceniał walory bigosu pisząc w „Panu Tadeuszu”:
„W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno
bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną.”
Przepisów na bigos jest wiele i na słodko i na pikantnie. To wersja
bardziej pikantna. Przepis na imprezową porcję, czyli na około 8
osób, a może i więcej. Zawsze przygotowuję bigos w dużych
ilościach, porcjuję do woreczków i mrożę, w ten sposób mam gotowy
bigosik w razie niespodziewanych gości.
Potrzebne składniki.
- 2 kg kiszonej kapusty (z marchewką),
- pół garści suszonych grzybów,
- 200 g wołowiny,
- 400 g wieprzowiny (np. łopatka),
- 200 g wędzonego chudego boczku,
- 2-3 małe pętka kiełbasy śląskiej,
- 1 duża cebula,
- 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina,
- 1-2 liście laurowe,
- 2-3 ziarna ziela angielskiego,
- 2-3 łyżki przecieru pomidorowego,
- sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu,
- olej do smażenia.
Bigos czas zacząć…
Kapustę kiszoną płuczemy pod bieżącą wodą i odciskamy. Następnie
odciśniętą kapustę kroimy, żeby przy jedzeniu się nie ciągnęła i
pokrojoną przekładamy do dużego garnka. Zalewamy wrzątkiem do
wysokości kapusty, wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie i
wstawiamy na mały ogień. Gotujemy do miękkości, przez około
godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Kapusta dochodzi a my w międzyczasie…
- suszone grzyby rozkruszamy i zalewamy wrzątkiem żeby zmiękły. Po
około godzinie grzyby odcedzamy.
1
- boczek, mięso wieprzowe i wołowe kroimy w
kostkę, przyprawiamy solą pieprzem i papryką.
W garnku nastawiamy wodę (mniej więcej do
połowy wysokości garnka), gdy woda zagotuje
się wkładamy mięso i boczek, mieszamy i
gotujemy około 20 minut. Po 20 minutach odcedzamy, przy czym
wodę z gotowania zostawiamy sobie do podlewania kapusty.
- cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, do zeszklonej
cebuli dorzucamy kiełbasę pokrojoną w półksiężyce i całość
podsmażamy około 10 minut na wolnym ogniu.
Żeby nosem i zębem poczuć…
Kiedy kapusta jest już miękka chochelką wybieramy nadmiar wody z
garnka. Następnie wrzucamy do kapusty: grzyby, obgotowane mięso
i boczek, podsmażoną kiełbasę z cebulką. Całość podlewamy wodą w
której gotowało się mięso, mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Po
jakimś kwadransie odcedzamy nadmiar wody chochelką i zalewamy
całość winem i gotujemy około 20 minut. Następnie dodajemy
przyprawy: sól, pieprz, paprykę, przyprawę do bigosu, mieszamy i
gotujemy jeszcze jakieś pół godziny. Na koniec dodajemy przecier
pomidorowy i gotowe.
Co by bigos był treściwy…
Bigos będzie bogatszy w treść jeśli dodamy kilka porcji żeberek. Takie
żeberka wcześniej obsmażamy na oleju i dusimy około godzinę pod
przykryciem, podlewając w razie potrzeby wodą lub winem. Tak
podduszone żeberka wkładamy do garnka z bigosem i na wolnym
ogniu podgrzewamy jakieś pół godziny, żeby i żeberka i bigos
przeszły swoimi aromatami.
2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]