Jeżyna, Zioła pojedyńczo
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jeżyna
Ożyna, ostrężyna, czarna malina, dziady
Rubus plicatus W. et N. — Jeżyna fałdowana (rodz. Rosaceae)
Krzew jeżyny
, tworzy w stanie dzikim zarośla na brzegach lasów, przydrożach i skarpach.
Owoce jeżyny
są czarnego koloru, z wyglądu podobne do malin.
Liście jeżyny
zbiera się przed zakwitaniem rośliny, młode; natomiast owoce — gdy są już
zupełnie dojrzałe. Obydwa surowce suszyċ w suchym, przewiewnym miejscu (owoce — w
temp. 35
0
C).
Właściwości lecznicze jeżyny
Surowcem jest liśċ (
Folium Rubi fruticosi
) i owoce (
Fructus Rubi fruticosi
).
Skład chemiczny i działanie
jeżyny ( ostrężyny)
.
Zawiera garbniki, inozytol i kwas cytrynowy. W owocach witaminy (głównie witaminę C) i
cukier.
Jeżyna
reguluje przemianę materii, działa wykrztuśnie oraz moczopędnie.
Zastosowanie jeżyny.
1
Można ją stosowaċ w zaburzeniach przemiany materii, złym trawieniu, biegunce, w
schorzeniach dróg oddechowych, jak kaszel, chrypka, oraz w schorzeniach nerek i pęcherza
moczowego.
Zewnętrznie stosuje się w postaci okładów na rany i owrzodzenia oraz do płukania gardła.
Sok z owoców jeżyn działa przeciwgorączkowo.
Postacie leku
Napar z liści jeżyny.
Łyżkę stołową liści zalaċ szklanką wrzątku, trzymaċ pod przykryciem 10 minut, odcedziċ. Piċ
2 razy dziennie po szklance płynu.
Odwar z liści jeżyny.
Łyżkę stołową liści jeżyn zalaċ szklanką wrzącej wody, dodaċ łyżkę miodu, zagotowaċ i
odcedziċ. Piċ 1—2 razy dziennie po szklance odwaru.
Nalewka z jeżyny.
Owoce (l cz.) zalaċ wódką (10 cz.). Po kilku tygodniach piċ 2—3 kieliszki dziennie (środek
napotny. przeciwgorączkowy).
Sok z jeżyny.
Wycisnąċ z owoców. Piċ jako środek przeciwgorączkowy.
* * *
Jeżyna
jest cennym surowcem w przemyśle spożywczym do wyrobu win. dżemów, syropów.
W użytku domowym używana często do przyrządzania konfitur, galaretek, dżemów i soków.
2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]