Jedz pokrzywę na zdrowie, Coś dla zdrowia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jedz pokrzywę na zdrowie2012-06-28 12:48:00W mitologii rzymskiej pokrzywa traktowana była jako afrodyzjak. Sproszkowane licie powięconej Wenus roliny, podawane były z miodem i popijane winem. To powszechnie rosnšce ziele, jadano też przez wieki niemal w całej Europie. Zazwyczaj pokrzywa pojawiała się na stołach biedoty, a za sprawš swych niezwykłych właciwoci, poprawiała kondycję zdrowotnš.W XX wieku pokrzywa niemal zniknęła z naszych stołów. Dzi tylko kulinarni poszukiwacze i eksperymentatorzy znajdujš dla tej roliny miejsce w swoim menu. A szkoda, bo to niezwykle wartociowy produkt spożywczy. Wiedzš o tym m.in. Bułgarzy, a przede wszystkim Francuzi, którzy pęczki młodej pokrzywy sprzedajš na straganach. Włanie w kuchni francuskiej znajdziemy też najwięcej przepisów na dania z pokrzywy zupy, farsze do pierogów, sosy, sałatki. Jednak nie tylko Francuzi wiedzš co zrobić z tš rolinš. Na Ukrainie pokrzywę miesza się ze szczawiem i przygotowuje z tej mieszanki zielony barszcz. Zupę z pokrzyw jadajš też Szwedzi. Do ziela dodajš zmiksowanš cebulę i z tych składników przyrzšdzajš zupę-krem.A my? W Polsce, gdzie pokrzywy rosnš niemal wszędzie, właciwie nie wykorzystuje się jej do celów kulinarnych. Może jednak to się zmieni, gdy zastanowimy się dlaczego tak powszechnie pozyskiwana jest przez branżę farmaceutycznš. Nie tylko herbatki z pokrzywy, ale też wiele rodków - zarówno dla zdrowia jak i urody - zawiera wycišg z tej parzšcej roliny.Co w niej znajdziemy? Pokrzywa jest bogata m.in. w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, E, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidy, wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. Wykorzystywana jest w leczeniu i profilaktyce wielu schorzeń. Pomaga m.in. przy stanach zapalnych dróg moczowych, w leczeniu cukrzycy, sprzyja też tamowaniu krwotoków, gojeniu ran, łagodzi bóle reumatyczne. Ma też doskonały wpływ na nasz układ trawienny. Poprawia perystaltykę jelit, przyspiesza przemianę materii, wspomaga działanie nerek i wštroby. A jednoczenie wpływa na wzrost liczby czerwonych krwinek i obniża poziom cukru we krwi.Osoby, które miały problemy z kondycjš włosów, wiedzš też doskonale, że pokrzywa - jak żaden inny rodek - wzmacnia cebulki, zapobiega łupieżowi i regeneruje włosy. Oczywicie możemy kupić gotowe preparaty czy pastylki zawierajšce wycišg z pokrzyw. Ale po co? Lepiej jš po prostu zjeć. Tym bardziej, że wbrew wyobrażeniu o smaku parzšcych listków, sš one bardzo smaczne.Zanim jednak zabierzemy się do jedzenia, musimy pokrzywę zdobyć. Nie będzie to trudne. Nawet w miecie. Zbierajmy jednak roliny rosnšce z dala od ruchliwych ulic. Do jedzenia nadajš się tylko młode listki z górnych pędów roliny. Trzeba też pamiętać, że pokrzywa parzy - nie zapomnijmy więc o rękawicach. Jednak bez obaw, nasze podniebienie nie ucierpi z powodu poparzenia - licie poddane obróbce termicznej tracš tę właciwoć. Wystarczy sparzyć je przez krótkš chwilę i już nadajš się do jedzenia. Przygotowane w ten sposób młode pędy możemy poddać dalszej obróbce - wszystko zleży od tego, co chcemy przygotować.Poczštkujšcym i nieufnym zjadaczom pokrzywy proponujemy sparzone (niemal surowe) licie dodać do sałatki. Pokrzywa ma przyjemny, korzenny smak, lekko przypominajšcy szpinak. Według gustu możemy więc stosować jš jak inne zioła i przyprawy. Niezwykły aromat tej roliny wzbogaci smak nie tylko sałatek i surówek, ale też jajecznicy czy smażonych ziemniaków np. z cebulkš i czosnkiem. Młode, drobno posiekane listki warto dodawać też do ziołowych sosów.We Francji pęczki młodych pokrzyw znajdziemy na straganach obok szpinaku. Nic dziwnego, te dwie roliny wspaniale się uzupełniajš. Można stosować je razem albo zastšpić licie szpinaku pokrzywš. Sposobów na podanie szpinaku jest mnóstwo, najczęciej jednak gotujemy go do miękkoci z masłem, solš i czosnkiem. Tak przygotowane licie mogš być np. dodatkiem do posiłku, czy farszem do naleników czy pierogów. Pokrzywę przygotowujemy dokładnie tak samo jak szpinak. Możemy też wymieszać licie obu rolin. Możemy też pokusić się o dodanie do potrawy jajka czy sera.Znów analogicznie do szpinaku, pokrzywa doskonale nadaje się też jako podstawa sosu do makaronów. Wystarczy sparzone licie wymieszać z gęstym jogurtem, doprawić pieprzem oraz czosnkiem i sos gotowy.Warto też spróbować zupy z pokrzyw. Przepis jest banalnie prosty. Kilka dużych garci młodych lici pokrzywy należy dokładnie opłukać, przelać wrzštkiem, odsšczyć, a potem udusić na male z dodatkiem czosnku. Gotowe licie należy zmiksować i dodać do wywaru z włoszczyzny i mleka (w proporcji pół na pół). Warto też dodać kostkę rosołowš. Wywar gotujemy i zagęszczamy mietanš z mškš. Zupę przyprawiamy imbirem, gałkš muszkatołowš, solš i pieprzem. Podajemy z połówkš jajka na twardo.Jak widać pomysłów na pokrzywowe dania jest mnóstwo. Bo pokrzywa doskonale nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Warto też pamiętać, że można z niej przygotować nie tylko jedzenie, ale i napoje - w formie goršcych naparów czy zimnych zielonych smoothie, czyli jarzynowo-ziołowych gęstych soków owocowych. Najważniejsze, by zrobić pierwszy krok i bez obaw sięgnšć po pokrzywę. Pyszna, zdrowa i nic nie kosztuje. I jak tu się jej oprzeć?AD/mmch [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mexxo.keep.pl