Jak powstrzymać biegunkę, ZACHOMIKOWANE#, Doc
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jak powstrzymać biegunkę?
Jak radzić sobie z biegunką? Jeśli nie chcemy sięgać po leki, to
możemy spróbować wyleczyć ją naparami z ziół lub innymi syropami,
które sami możemy sobie przyrządzić, Zawsze nasz organizm lepiej
zareaguje na naturalne specyfiki niż na lekarstwa z apteki. Jednak
musimy uważać. Biegunka, która utrzymuje się przez dłuższy czas,
towarzyszą jej bóle, czy nawet krew w kale, nie jest już zwykłym
zatruciem z którym możemy sobie poradzić. Takie rozwolnienie trzeba
szybko skonsultować z lekarzem!
Jakie zioła stosować?
- Napar z pierwiosnka zwyczajnego. Napar robimy tak: Gotujemy litr
wody mineralnej. Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej 50g
suszonych liści i kwiatów pierwiosnka i nie gotujemy tylko zaparzamy,
aż do ochłodzenia. Wywar musimy przecedzić. Dawkowanie: Jedną
szklankę trzy razy dziennie. Na drugi dzień robimy świeżą mieszankę.
- Odwar z koniczyny polnej. Potrzebujemy 50g suszu. Wrzucamy go
do litra zimnej, mineralnej wody i doprowadzamy do wrzenia.
Gotujemy na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Przecedzamy i
pijemy w takich samych ilościach jak napar z pierwiosnka.
- Napar z kolendry. Tym razem potrzebujemy nasion, około 2-3
łyżeczek. Zaparzamy w podobny sposób jak susz pierwiosnka. Tak
samo też dawkujemy.
- Piołun i siemię lniane również pomogą powstrzymać nam biegunkę.
Przyrządzamy wywar jak w przypadku pierwiosnka i kolendry.
Wywary możemy posłodzić łyżeczką miodu.
Jakie owoce stosować?
Kilka pomysłów na czarną jagodę
Warto w okresie letnim wybrać się parę razy do lasu, aby zrobić sobie
zapas jagód na zimę. Czarna jagoda to, chyba, jeden z najlepszych
leków na rozwolnienie i możemy z niej zrobić nalewki, przetwory lub
po prostu ususzyć.
- Świeża jagoda.
Bardzo dobry lek. Możemy jeść same albo posypane cukrem.
- Jagoda ze słoika.
1
Zagotowane w słoiku owoce możemy długo przechowywać i sięgnąć
po nie w chwili, gdy będziemy mieli rewolucję w brzuchu.
- Jagody suszone
Świeże jagody rozsypujemy na płaskiej powierzchni i stawiamy w
ciepłe słoneczne miejsce. Po dwóch dniach takiego suszenia zbieramy
je do papierowej torebki.
- Nalewka z jagód
Do sporządzenia nalewki potrzebujemy, oczywiście oprócz jagód,
czystej 40% wódki. W jakich ilościach? To już zależy od nas samych.
Mieszamy je w proporcjach 1:1 i odstawiamy na, góra, dwa miesiące.
Potem nalewkę przecedzamy i rozlewamy do butelek.
Z innej beczki
- Pomocna jest także gorzka czekolada
- Stara szkoła babci mówi, że dobrze zrobi nam zjedzenie zawartości
saszetki herbaty (najlepiej zwykłej).
Zanim sięgniemy po leki skorzystajmy z dobrodziejstw natury.
Zdecydowanie polecam spożywanie jagód. Mają one takie same
właściwości w każdej postaci, dlatego oprócz podanych przeze mnie
sposobów ich podawania, możemy pokusić się także o zrobienie
dżemów, soków i tym podobnych.
2
[ Pobierz całość w formacie PDF ]