Jednostki alkoholu, FELIETONY
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Codziennie pijesz alkohol? Zrób dwa dni przerwy!Nawet, gdy nie przekracza się dopuszczalnej dawki, nie należy pić codziennie- przestrzegają brytyjscy parlamentarzyści, a eksperci popierają ichstanowisko.Kierowana przez Andrew Millera, parlamentarna komisja ds. naukowych i technologicznych zaapelowałao zmianę regulacji dotyczących alkoholu w Wielkiej Brytanii.W roku 1987 ustalona została maksymalna liczba jednostek alkoholu - 21 tygodniowo dla mężczyzn i 14dla kobiet. W roku 1995 pojawiło się zalecenie, by mężczyźni nie wypijali więcej niż 3-4 jednostkialkoholu dziennie, a kobiety najwyżej 2-3 jednostki, przy czym po większym pijaństwie powinna nastąpic48-godzinna przerwa. Nowe propozycje mają służyć pokreśleniu, że należy unikać codziennegopopijania. Ponadto osoby starsze powinny konsumować mniej alkoholu.Jednakże kluczowym problemem okazało się pojecie "jednostki alkoholu" - choć 90 procent Brytyjczykówwiedziało, że coś takiego istnieje, mniej niż jedna trzecia potrafiła ocenić liczbę jednostek w drinku, atylko 13 procent sprawdzało, ile jednostek właśnie wypili.Jednostka alkoholu to 8 gramów (10 ml) czystego spirytusu - z grubsza biorąc tyle, co w 250 mililitrachpiwa, małym (125ml) kieliszku wina czy kieliszku wódki (25 mililitrów). Jednak różne gatunki napojówalkoholowych mają różną moc. Nieco dokładniej ilość gramów czystego alkoholu można wyliczyć mnożącobjętość drinka w mililitrach przez jego moc w procentach i dzieląc przez 100. W 750-mililitrowej butelcewina (12,5 proc.) jest 9 jednostek alkoholu. zaś w butelce wódki 0,7 l (40 proc.) - aż 30 jednostek.Półlitrowa butelka wódki mieści 20 jednostek alkoholu.Dzienny limit alkoholu jest niewiele wart - do takich wniosków doszli brytyjscy naukowcy,którzy zastanawiają się nad ustaleniem norm alkoholu.Ile można wypić dziennie, tygodniowo, miesięcznie? Według oficjalnych brytyjskich wytycznychmężczyzna nie powinien spożywać więcej niż 3-4 jednostki alkoholu (1 jednostka = około 8 gramówczystego alkoholu), natomiast w przypadku kobiet nie należy przekraczać 2-3 jednostek.Naukowcy boją się jednak, aby takie wyliczenie nie zostało źle zrozumiane: -Ludzie mogą uważać, żebezpiecznie jest wypijać cztery jednostki alkoholu codziennie- twierdzi dr Nick Sheron, specjalista odchorób wątroby z Alcohol Health Alliance UK, który uważa, że lepsze były dawne (ustalone w 1987 r.)normy spożycia w ciągu tygodnia.W 1987 roku ustalono bowiem, że gdy spożycie alkoholu w ciągu tygodnia przekracza 30 jednostek,może dojść do uszkodzenia wątroby, a ryzyko zachorowania na nowotwór zwiększa się proporcjonalniewraz ze wzrostem wypitych jednostek.Dlatego Brytyjczycy podają:-półlitrowa butelka typowego piwa zawiera około 2,5 jednostki (w mocniejszym piwie może być nawetcztery jednostki na pół litra)-litrowy kufel piwa z Oktoberfest = około 6 jednostek-kieliszek wina o objętości 125 mililitrów to około 1 jednostki-typowy kieliszek wódki - 50 ml - to 2 jednostkiStandardowa dawka alkoholuZ Wikipedii (trochę większa)Standardowa dawka alkoholu, standardowa porcja alkoholu, standardowa jednostkaalkoholu(SJA) – 10 g (lub 12,5 ml) czystego alkoholu etylowego (etanolu).Dawka ta, w przeliczeniu na najczęściej spożywane rodzaje napojów alkoholowych wynosi:200 g piwa 5%100 g wina 10%25 g wódki 40%Biorąc pod uwagę, że napoje alkoholowe zwyczajowo sprzedawane są na miary objętościowe (litry lubmililitry) – wartości alkoholu w typowych jednostkach handlowych wynoszą:330 ml piwa (małe piwo) 4,5% to 14,85 ml/11,9 g alkoholu etylowego (1,19SJA),500 ml piwa (duże piwo) 4,5% to 22,5 ml/18 g alkoholu (1,8SJA),175 ml wina (kieliszek) 12% to 21 ml/16,8 g alkoholu (1,68SJA),50 ml wódki 40% to 20 ml/16 g alkoholu (1,6SJA).Za niosące małe ryzyko zdrowotnie dla mężczyzn uważa się spożywanie do 4 standardowych dawekalkoholu dziennie (125 ml wódki albo 0,4 l wina albo 2 „duże” piwa), najwyżej 5 razy w tygodniu. Wprzypadku kobiet liczba ta wynosi 2 dawki.Picie alkoholu w małych lub umiarkowanych ilościach (ok. 0,25–1,5 SJA) wiąże się z mniejszym ryzykiemzdarzeń sercowo-naczyniowych. Krzywa ryzyka ma kształt litery J, co oznacza, że zwiększanie spożyciaalkoholu powoduje szybki wzrost. Dawką graniczną jest 1,25 SJA dla kobiet i 2,5 SJA dla mężczyzn.Spożywanie >6 SJA powoduje znaczący wzrost ryzyka ryzyka zdarzeń sercowo-naczyniowych.Za picie ryzykowne (ang.hazardous drinking) uznaje się spożywanie powyżej 6 standardowych porcjialkoholu dziennie. Progowe wartości czystego alkoholu powodujące uszkodzenie wątroby szacowano weFrancji na 60 g dziennie dla mężczyzn i 20 g dla kobiet.W przypadku wystąpienia faktycznych szkód zdrowotnych, czy to psychicznych, czy fizycznych, mówi sięo piciu szkodliwym (ang.harmful drinking).
[ Pobierz całość w formacie PDF ]